blog

blog

Natuurfoto's

Het meest natuurfoto's, maar ook dagboekfoto's.


Dit is een vervolg op http://alipo.weblog.nlDit log is verplaatst naar wplog en heb ik gecreëerd met WordPress.

Leuke strandwacht

StrandPosted by Alie Tue, December 27, 2011 23:51:28

Dinsdag 27 december 2011

Eindelijk weer eens een leuke strandwacht, de laatste tijd had ik het gevoel van: wat doe ik hier nog? Nu ligt er wel van alles en we zijn nog met z'n vieren ook, dus ook gezellig. Kick vindt een hoorntje met 2 muiltjes erop. Het bijzondere van dit zeeslakje is dat ze allemaal als mannetje worden geboren en pas als ze met andere muiltjes een ketting vormen, dan worden ze vrouwtje. De onderste is een vrouwtje, de bovenste een mannetje en daartussen zijn ze hermafrodiet. In dit geval zal de onderste dus een vrouwtje zijn en de bovenste een mannetje, maar het mannetje kan dus veranderen in vrouwtje als daar weer een mannetje bovenop komt. Daarom gooit Kick hem in het water, kan het proces doorgaan.

Jammer dat de kleuren van deze Japanse oester op de foto niet uitkomen. Zulke mooie parelmoerachtige kleuren had deze schelp.

Er worden zelfs tapijtschelpen weer gevonden. Grappig die sluiting aan de binnenkant.

Slagveld op het strand

StrandPosted by Alie Fri, December 16, 2011 00:03:23

Zondag 11 december 2011

Vlak voordat ik bij het strand ben staan veel struiken met rozenbottels langs de weg. De groenlingen vliegen op als ik langs fiets. Ik stap af en gelukkig komen ze terug. Ik ben blij dat ze nu eens niet zo ver zitten, toch vind ik de foto's erg tegenvallen.

Bij de fietsenstalling van het strand staat zeewolfsmelk.

Ik loop in mijn eentje strandwacht en vind een heel spoor van dode vissen. Ik vraag me af hoe die daar komen. Het lijkt me niet van een boot te komen, want het is heel vers en het moet nog vloed worden.

Hier een pijlinktvis.

Er liggen ook hele sneeën brood bij.

Net een huidje van een slang.

Iemand van de strandwacht schrijft dat het waarschijnlijk een visser is geweest met een staand want die voor de kust heeft gevist en zijn net was te vol.

Zo laag staat de zon om 12 uur 's middags en het is nog niet eens de kortste dag.

Als we strandwacht hebben lopen we steeds naar beneden te kijken, maar je moet zo uitkijken voor de blokarten die soms vlak langs je scheuren. In dit geval weten ze zelf hoe gevaarlijk dat kan zijn. Er zijn er 2 op elkaar geknald en die worden afgevoerd door de Reddingsbrigade.

Bij de pier vind ik een groot schild van een blaasjeskrab, ongeveer 4 bij 4 cm.

De vloedlijn ligt nu ook tegen de duinrij aan, maar het water heeft van de week met die storm ook een stuk van de duinen weggeslagen, zo hoog stond het water.

Strandkrab en roodwier

StrandPosted by Alie Wed, November 02, 2011 17:16:23

Zondag 16 oktober 2011

Even een strandkrab op zijn rug gelegd, hij moet weten wie de baas is. smiley

Maar dat was niet nodig, hij was al een beetje dood.

Roodwier heeft een aparte kleur.

Best bijzonder van dichtbij.

Levende zeeklit

StrandPosted by Alie Sun, October 30, 2011 21:42:47

Zondag 9 oktober 2011

We vinden weer heel weinig dubbele schelpen op het strand, maar zien dit keer wel voor het eerst levende zeeklitten die zich een beetje in het zand graven. De stekels van deze zeeklitten zijn niet scherp omdat ze in het zand leven.

Ik heb er een filmpje van gemaakt en op YouTube gezet en nog een filmpje.

Strandwacht

StrandPosted by Alie Fri, October 28, 2011 23:47:14

Maandag 26 september 2011

Met Marijke loop ik strandwacht. We zien een kuiltje waaruit een strandkrab is gekropen, de strandkrab ligt even verderop, op sterven na dood. Goed dat we nu eens sporen zien van een krab.

Er liggen zomaar enkele zeesterren bij de eblijn, vast neergelegd, want die vind je niet zomaar bij elkaar op een schoon strand.

Kijk, als je een beetje fanatiek fotografe bent, dan ga je gewoon in het water liggen om foto's te maken van drieteentjes.

Wat een prachtige wulk, de versiersels zijn gemaakt door kalkkokerwormen.

Met de musjes zou ik zo mee kunnen doen met mussenfotowedstrijd van de vogelwerkgroep, maar helaas ik mag niet, ik ben zelf jury.

Wat een poepie hè.

Minikrabbetje

StrandPosted by Alie Sun, October 23, 2011 14:14:19

Maandag 29 augustus 2011

Ik had het kranswier mee naar huis genomen met de krabbetjes. Naast een meetlat zie je dat het krabbetje ongeveer 1 mm is.

Het rasp ziet er van dichtbij ook mooi uit.

Minikrabbetjes

StrandPosted by Alie Sun, October 23, 2011 14:07:38

Zondag 28 augustus 2011

Ik loop strandwacht met 2 mensen van de KNNV. Ik neem wat kranswier mee naar de koffietafel om beter te bekijken, dan zie ik met mijn loep dat er minikrabbetjes in friemelen. Ze zijn 1 mm groot, ik zie ze zelfs zijwaarts lopen, heel grappig.

Daarna fiets ik gezellig met Hanneke richting Havenfestival. Onderweg wijst ze me op een prachtige lampionplant, daar was ik altijd zomaar langs gefietst zonder hem te zien.

Er ligt een driemaster in de haven. Mooie wolkenlucht.

Op het Havenfestival worden we uitgenodigd om met de bus naar een oude vishal te gaan waar een toneelstuk wordt opgevoerd. De rit met de bus was al een belevenis op zich.

Maar het toneelstuk van 'Het getergde viswijf' vond ik helemaal geweldig.

Dreigende wolken bij de zonsondergang.